16/5/13



Κιάτο, 14/12/2012

ΔΗΜΟΣ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ
ΜΕΙΖΟΝ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ



ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ 2012

Την 1η Δεκεμβρίου 2012 επέλεξε ο Δήμαρχος για τον απολογισμό των πεπραγμένων 2011. Ο λαός λέει για κάποιον που καθυστερεί να κάνει κάτι, «άργησε αλλά το θυμήθηκε». Σύμφωνα με το νόμο ο απολογισμός έπρεπε να είχε γίνει το αργότερο μέχρι το τέλος Ιουνίου. Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν η καθυστέρηση αυτή οφείλεται στην αδυναμία του να συντονίσει και υλοποιήσει υποχρεώσεις που επιβάλει ο νόμος; σε αδιαφορία του ή στο ότι ήθελε να περάσει και το έτος 2012, ώστε να παρουσιάσει κάποιο έργο.
Επί της εισήγησης τώρα οφείλω να επισημάνω τα κατωτέρω:
Δεν έχει μέχρι σήμερα φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο. τον ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟ- ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2011 με την έκθεση του ορκωτού ελεγκτή κατά παράβαση του νόμου που ορίζει συγκεκριμένες ημερομηνίες και αυτές έχουν παρέλθει κατά πολύ!!!
Με την τοποθέτησή του ο Δήμαρχος δεν αναφέρθηκε στα πεπραγμένα του 2011, αλλά επιδόθηκε με μία πολύωρη εισήγηση και με τη βοήθεια της εικόνας, όχι στο τι έπραξε το 2011, αλλά στο τι δέον γενέσθαι, το οποίο θύμιζε προεκλογικό πρόγραμμα.

ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Από τα 145 προγραμματισθέντα έργα για το 2011 μόνο τα 50 φαίνεται να πραγματοποίησε και από αυτά τα περισσότερα μόνο με τη μορφή μελετών. Τα υπόλοιπα τα έβαλε και πάλι στο τεχνικό πρόγραμμα του 2012. Σε ποσοστό μόνο το 14% υλοποίησε. Αξίζει να τονιστεί πως έργα όπως το δίκτυο αποχέτευσης Μουλκίου είχε προετοιμαστεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και ως μελέτη αλλά και ως προς τη χρηματοδότηση. Ουσιαστικά δεν υπήρξε πρόοδος στα ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΑ, στην απαλλοτρίωση του δεσμευμένου από το Δήμο οικοπέδου της ΣΚΟΣ ΑΣΕ, στο θέμα της ΥΔΡΕΥΣΗΣ. Τα θέματα αυτά επανειλημμένως τα έχουμε θέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο καταθέτοντας πάντα συγκεκριμένες προτάσεις για επίλυσή τους, αλλά η Δημοτική Αρχή μας αγνοεί.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
Με μεγάλη αυταρέσκεια ο Δήμαρχος προσπάθησε να επιβάλει πως είναι ο μέγας οικονομολόγος που εξυγίανε τα οικονομικά με εξοικονόμηση κάποιων εκατομμυρίων ευρώ.!!! Επ’ αυτών πρέπει να υπογραμμίσω πως οι μειώσεις των δαπανών οφείλονται κυρίως :
·      Στις μειώσεις των μισθών υπαλλήλων και αιρετών που αποφάσισε η πολιτεία  
·      Στις μειώσεις του αριθμού των αιρετών (Δημάρχων, προέδρων, αντιδημάρχων δημοτικών συμβούλων κλπ ) και ως εκ τούτου σε περαιτέρω μείωση των δαπανών.
·      Στη δυνατότητα πρόσληψης ,που έδωσε η πολιτεία 70 περίπου ατόμων με θητεία ολίγων μηνών χωρίς χρηματοδότηση από το Δήμο, με αποτέλεσμα να μην απαιτηθεί η πρόσληψη εργατών  και οδηγών για την καθαριότητα .
·      Στη μη υλοποίηση του μεγαλύτερου μέρους του τεχνικού προγράμματος.

Παρόλα αυτά, θα περιμένουμε να δούμε, εάν όλους αυτούς τους αριθμούς και τα ποσοστά που πομπωδώς ανέφερε ο Δήμαρχος ότι εξοικονόμησε, θα τα παρουσιάσει λίαν συντόμως ως ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΡΓΟ. Είναι σχήμα οξύμωρο να παραπονιέται για την έλλειψη πόρων και από την άλλη να μην αξιοποιεί αυτά που υποτίθεται εξοικονόμησε για την πραγματοποίηση έργου !!!
Έχω επανειλημμένως αναφέρει το λεχθέν «υπάρχουν τριών ειδών ψέματα, τα απλά ψέματα, τα καταραμένα ψέματα και οι αριθμοί». Ο Δήμαρχος λοιπόν θεωρεί πως η πολιτική πραγματώνεται με όρους εντυπωσιασμού, με την αριθμολαγνεία, η οποία βέβαια δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, με προσπάθεια επηρεασμού του συναισθήματος και με την προώθηση μιας εικονικής πραγματικότητας δια του υπερτονισμού της εικόνας εις βάρος της πραγματικότητας. Πιστεύω πως ενδεχομένως επηρεάζει αλλά δεν πείθει την πλειοψηφία των συνδημοτών μας.
Εμείς ως μείζον μειοψηφία προσπαθήσαμε με τις προτάσεις μας αλλά και με τον έλεγχο και την κριτική να συμβάλουμε στην σωστή πορεία του Δήμου αποδεικνύοντας υπεύθυνη και εποικοδομητική στάση.
Οι συνδημότες μας περιμένουν πράξεις, περισσότερα έργα και λιγότερα λόγια και εικόνα από τη Δημοτική Αρχή.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΡ. ΖΑΧΑΡΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: