16/5/13


ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ


Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 9ης Νοεμβρίου 2012 τέθηκε θέμα προς συζήτηση και λήψη απόφασης για τη συμπλήρωση και βελτίωση του ν.3852/2010 (ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ). Η ανάγκη για αλλαγές είναι αποτέλεσμα της προχειρότητας και της κομματικής – πελατειακής λογικής που επεκράτησαν κατά την ψήφιση του ανωτέρω νόμου. Πολύ φοβάμαι, πως για μια ακόμα φόρα θα επικρατήσουν λογικές του μπαλώματος, του εντυπωσιασμού και της «περιστολής» δήθεν των δαπανών, μη λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών ,τις χωροταξικές ιδιαιτερότητες, την προσβασιμότητα σε υπηρεσίες και γενικότερα τη δυνατότητα κάθε περιοχής στην οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική ανάπτυξη.

Σήμερα όμως την εποχή της μεγάλης αυτής κρίσης που μπορεί να τη βιώνουμε ως οικονομική οφείλουμε να αντιληφθούμε ότι φτάσαμε ως εδώ γιατί προηγήθηκε αργά αλλά σταθερά η πολιτιστική πτώση, η υποβάθμιση αντί για βελτίωση της γλώσσας και της παιδείας, που ούτε ως σωστή εκπαίδευση δεν μπόρεσε να λειτουργήσει , με αποτέλεσμα την αλλαγή των αξιών της ελληνικής κοινωνίας όχι προς το καλλίτερο αλλά προς το χειρότερο. Πέρασε στην κοινωνία η άποψη πως τα θέλουμε όλα, τα θέλουμε τώρα, χωρίς μεγάλο κόπο, χωρίς θυσίες και χωρίς ατομική ευθύνη, η οποία αποτελεί την προϋπόθεση για να συγκροτηθεί μια κοινωνία ,που θα προάγει τις ανθρώπινες σχέσεις και οι πολίτες θα γίνονται άριστοι και θα παραμένουν άριστοι όσο ζουν όπως λέγει και ο ΠΛΑΤΩΝΑΣ.

Εκείνο που οφείλουμε στην πατρίδα μας σήμερα δεν είναι να γίνουν προτάσεις αποσπασματικές, είτε για την τοπική αυτοδιοίκηση είτε για άλλους τομείς του δημόσιου βίου. Απαιτείται να μελετηθεί, να προγραμματιστεί, να αποφασιστεί και να υλοποιηθεί μια συνολική αναδιοργάνωση του κράτους στην οποία να ενταχθεί και η τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, επειδή η πορεία τους είναι παράλληλη και αλληλένδετη.
Πρώτη προτεραιότητα είναι η ΠΑΙΔΕΙΑ, ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.



ΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΘΕΣΜΟΙ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

·      Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλεγμένος από το λαό με αυξημένες αρμοδιότητες (αλλαγή του πολιτεύματος από προεδρευόμενη Δημοκρατία σε προεδρική)
·      Μείωση των βουλευτών στους 180 και δημιουργία Γερουσίας.
·      Αλλαγή των εκλογικών περιφερειών με τη δημιουργία μονοεδρικών και αλλαγή βεβαίως του εκλογικού νόμου.
·      Δημιουργία Συνταγματικού Δικαστηρίου.
·      Καθιέρωση συγκεκριμένης θητείας για όλα τα θεσμικά όργανα
·      Μεταρρύθμιση - επανάσταση για την παιδεία με σκοπό την ουσιαστική μόρφωση των παιδιών μας.
·      Πλήρης διάκριση των εξουσιών νομοθετικής, εκτελεστικής, δικαστικής.
·      Εισαγωγή υποχρεωτικά στοιχείων άμεσης δημοκρατίας, τόσο στην κεντρική διοίκηση όσο και στην περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση (δημοψηφίσματα, εκπροσώπηση με κλήρωση κλπ).

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

·      Εκλογή Δημάρχων από ξεχωριστή ενιαία λίστα από αυτή των δημοτικών συμβούλων. Το αποτέλεσμα θα είναι ευεργετικό γατί θα δίνεται η δυνατότητα στον πολίτη να επιλέγει τον καλύτερο κατά τη γνώμη, του χωρίς κομματικές παρεμβάσεις.
·      Χωροταξική ανακατανομή των Δήμων που θα λαμβάνει υπόψη γεωγραφικά, οικονομικά, δημογραφικά, οδικά, ιστορικά πολιτιστικά κ.α. κριτήρια
·      Εξασφάλιση πόρων με καθιέρωση βεβαίως αυστηρών ελέγχων για τη νόμιμη διαχείριση τους.
·      Καθιέρωση δύο συνεχόμενων θητειών για Δημάρχους και Περιφερειάρχες και μία τρίτη μετά από διακοπή μεταξύ των δύο πρώτων και της τρίτης.
·      Μείωση των Δημοτικών Συμβούλων και διατήρηση των εξόδων συμμετοχής στα Δημοτικά Συμβούλια ,γιατί δεν μπορεί η ενασχόληση με τα κοινά να είναι προνόμιο μόνο των εχόντων και κατεχόντων.
·      Όλα τα ανωτέρω και άλλες αλλαγές που απαιτούν οι καιροί οφείλει το πολιτικό σύστημα να τα δρομολογήσει μέσω συντακτικής εθνοσυνέλευσης γιατί έτσι θα μπορέσουν να εκφραστούν με τον αμεσότερο τρόπο οι πολίτες.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το πολίτευμα οφείλει να υπηρετεί τον πολίτη και όπως έχει πει ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ «άριστο είναι το πολίτευμα το οποίο καθορίζει τέτοια τάξη, που ο πολίτης να μπορεί να πράττει άριστα και να ζει μακαρίως».

Χρήστος Αρ. Ζαχαριάς
Επικεφαλής μείζονος μειοψηφίας
Δήμου Σικυωνίων

Δεν υπάρχουν σχόλια: