2/10/10

Συνέντευξη του υποψηφίου δημάρχου Σικυωνίων Χρήστου Ζαχαριά στο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΒΗΜΑ Μεσινού


Ερ. Πώς αποφασίσατε να κατέβετε ως υποψήφιος Δήμαρχος στις προσεχείς δημοτικές εκλογές;
Απ. Είναι γνωστό πως με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ασχολούμαι 12 χρόνια. Είχα την ευκαιρία ως Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Τεχνικών Υπηρεσιών τα έτη 1999-2000 να συμβάλλω στην οργάνωση του νέου Δήμου που προέκυψε από το νόμο «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ».
Αγάπησα την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αποτέλεσε και αποτελεί για εμένα ένα δεύτερο Πανεπιστήμιο.
Είμαι ευτυχής αλλά και ευγνώμων, γιατί συνεργάτες και φίλοι με εμπιστεύτηκαν και με στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια.
Η εμπιστοσύνη αυτή των συναδέλφων Δημοτικών Συμβούλων των Προέδρων και Συμβούλων Τοπικών Διαμερισμάτων και άλλων συνδημοτών, μου έδωσε τη δύναμη να κατέβω ως υποψήφιος Δήμαρχος.
Ερ. Ποιο είναι το όραμά σας για το διευρυμένο Δήμο Σικυωνίων;
Απ. Ένας νέος Δήμος προέκυψε από τον επονομαζόμενο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ». Το εγχείρημα είναι δύσκολο. Οι πόροι θα είναι μειωμένοι λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης. Νέες αρμοδιότητες θα υπάρξουν. Απαιτείται νέα οργανωτική δομή.
-Τα θέματα της καθημερινότητας είναι μείζονα. Γνωρίζω που πάσχουμε. Καθαριότητα , οδοποιία, ύδρευση άρδευση, περιβάλλον, αναπλάσεις αποτελούν θέματα πρώτης προτεραιότητας.
-Παιδεία, πολιτισμός, αθλητισμός, είναι το τρίπτυχο στο οποίο στηρίζεται η επιβίωση μιας κοινωνίας. Ανάλογα με τους πόρους που θα διατεθούν, αλλά και που θα διεκδικήσουμε, θα φροντίσουμε ώστε να υπάρξει σε όλο το Δήμο μας ισόρροπη ανάπτυξη σε αυτούς τους τομείς.
-Κοινωνική Μέριμνα και Φροντίδα. Το επίπεδο πολιτισμού αναδεικνύεται από το ενδιαφέρον που δείχνουμε στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.
Οι οικονομικές δυσκολίες έχουν οδηγήσει συνανθρώπους μας στο περιθώριο.
Οφείλουμε ως κοινωνία να δημιουργήσουμε εκείνες τις υποδομές, που θα βοηθούν αυτούς που έχουν ανάγκη.
Πιστεύουμε σε ένα Δήμο ισχυρό μα και ένα Δήμο της κοινωνικής συνοχής.
Ερ. Ποιες είναι οι προτεραιότητες έργων που θέλετε για το διευρυμένο Δήμο Σικυωνίων;
Απ. Ως προς τα έργα θα υπάρξει λεπτομερής περιγραφή στο πρόγραμμά μας.
Εκείνο που πρέπει να τονίσω είναι πως τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει ο νέος Δήμος δηλαδή: την παραλία, τον ορεινό όγκο, τις περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους , τους πολιτιστικούς του θησαυρούς, οφείλουμε να τα αναδείξουμε ακόμα περισσότερο γιατί έτσι θα υπάρξει τουριστική και οικονομική ανάπτυξη που τόσο έχει ανάγκη η περιοχή μας.
-Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο , λοιπές εκκρεμότητες στα πολεοδομικά θα ολοκληρωθούν σύντομα.
-Ύδρευση, άρδευση Αγροτική Οδοποιία στις άμεσες προτεραιότητες. Συνέχιση και επέκταση της κατασκευής του οδικού άξονα Κιάτο- Σούλι-Στυμφαλία- Φενεός.
-Κατασκευή αρδευτικού δικτύου Λίμνης Δόξα.

Ερ. Ποια είναι η γνώμη σας γενικότερα για τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται με το σχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» ; Πιστεύετε ότι θα βοηθήσει το Φενεό , ειδικότερα στην ανάπτυξή του;
Απ. Είναι γνωστό πως όλοι μας είχαμε τις αμφιβολίες μας για το σχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» τόσο ως προς το χωροταξικό, όσο και ως προς τις αρμοδιότητες αλλά και τους οικονομικούς πόρους. Όμως μπήκαμε στο χορό και θα χορέψουμε. Στο χέρι μας είναι να ελαχιστοποιήσουμε τα μειονεκτήματα και να μεγιστοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα. Πιστεύω πως όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε πολλά, ώστε ο Φενεός να λάβει αυτό που του αξίζει. Υπόσχομαι πως με σκληρή δουλειά και διεκδίκηση πόρων θα πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα τόσο για το Φενεό, αλλά και για ολόκληρο το Δήμο.

Ερ. Πώς θα χαρακτηρίζατε την μέχρι σήμερα ενασχόλησή σας με τα κοινά και την πορεία σας γενικότερα στον πρώτο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης;
Απ. Η ενασχόληση με τα κοινά μου έδωσε και χαρές και λύπες. Είναι μεγάλη η ικανοποίησή μου όταν μπορώ και συμβάλλω στη λύση των προβλημάτων που προκύπτουν. Όταν οι στόχοι που θέτουμε υλοποιούνται, όταν μπορώ να βοηθήσω και σε ατομικά θέματα που απασχολούν τους συνδημότες μου.
Το μεγάλο κέρδος όμως που αποκόμισα είναι πως γνώρισα πολλούς νέους ανθρώπους, πως τους εμπιστεύτηκα και με εμπιστεύτηκαν . Πως αισθάνθηκα την χαρά της προσφοράς και υπήρξα χρήσιμος.
Αυτός είναι και ο στόχος μου. Να είμαι χρήσιμος. Να παίρνω αποφάσεις που δίνουν λύση στα προβλήματα. Να κατορθώσω οι συνεργάτες μου και εγώ να παράξουμε έργο και μέσα από αυτό να υπάρξει διάκριση.

Ερ. Ανεξάρτητος ή όχι;
Απ. Όπως γνωρίζετε ανακοίνωσα πως διεκδικούμε στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 2010 το Δήμο με ένα ανεξάρτητο, πολυσυλλεκτικό και πραγματικά αυτοδιοικητικό συνδυασμό. Η Ν.Δ. έδωσε την στήριξη σε αυτό τον συνδυασμό.
Στον συνδυασμό αυτό συμμετέχουν άνθρωποι προερχόμενοι από διάφορα κόμματα. Εκείνο που μας ενώνει δεν είναι η κομματική τοποθέτηση του καθενός μας , αλλά οι κοινές αρχές και πεποιθήσεις να αγωνιστούμε για το Δήμο μας. Σεβόμαστε τα κόμματα, αλλά ως Δημοτική Αρχή μοναδικό μέλημα θα έχουμε την ανάπτυξη , πρόοδο και προκοπή του Δήμου μας.
Ερ. Ποια είναι η άποψή σας για τον ενιαίο Δήμο Σικυωνίων;
Απ. Υπήρξαν προβληματισμοί και από την μεριά μου για το χωροταξικό, το θεσμικό, τους οικονομικούς πόρους, αλλά και για το ότι δεν δόθηκε η δυνατότητα μιας καλύτερης μελέτης και προετοιμασίας του όλου εγχειρήματος.
Όμως ο νέος Δήμος αποτελεί μια πραγματικότητα. Θα υπάρξουν δυσκολίες αλλά και ευκαιρίες. Αναλαμβάνουμε την πρόκληση. Είμαι πεπεισμένος πως θα τα καταφέρουμε.
Ερ. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η προετοιμασία του προεκλογικού σας αγώνα , τρεις μήνες πριν τις εκλογές;
Απ. Είμαστε σε καλό δρόμο. Συγκροτούμε ένα αξιόλογο, δυνατό συνδυασμό. Αρχίζουμε να συντάσσουμε το πρόγραμμά μας. Συνεργαζόμαστε με φορείς και συλλόγους γι’ αυτό. Υπάρχουν και δυσκολίες ακριβώς γιατί πρόκειται για μια νέα πραγματικότητα. Έχουμε την εμπειρία , τη θέληση και το μεράκι για να πετύχουμε το καλύτερο.
Ερ. Οραματίζεστε ένα δήμο όπου οι τοπικές κοινωνίες θα έχουν τον πρώτο λόγο και θα υπάρχει ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ των 55 (περίπου) οικισμών του νέου δήμου Σικυωνίων;
Απ. Είναι αυτονόητο πως για να πετύχουμε οφείλουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες για την ισόρροπη ανάπτυξη κάθε περιοχής του νέου Δήμου.
Αυτό θα επιτευχθεί με σκληρή δουλειά, συγκεκριμένο πρόγραμμα αλλά και συνεργασία, με όλους τους τοπικούς, θεσμικούς παράγοντες αλλά και με ολόκληρη την κοινωνία.
Υπόσχομαι στους συνδημότες μας των Τοπικών Κοινοτήτων, πως θα είμαι δίπλα τους και εγώ και οι συνεργάτες μου. Ας κλείσουν τα αυτιά τους σ΄ αυτούς που προπαγανδίζουν πως δήθεν θα εγκαταλείψουμε τα χωριά. Παιδί του χωριού είμαι και εγώ. Γνωρίζω τις αγωνίες, το μόχθο, τον καθημερινό αγώνα που δίνουν οι άνθρωποι των χωριών. Όλοι μαζί θα προχωρήσουμε για το γενικό καλό.

Ερ. Ποια θεωρείτε κατά προτεραιότητα τα σημαντικότερα θέματα που θα απασχολήσουν τον συνδυασμό σας και εσάς προσωπικά, ως υποψήφιο δήμαρχο Σικυωνίων;
Απ. Είναι αλήθεια πως το μεγάλο πλήθος των υποψήφιων Δημοτικών και Τοπικών Συμβούλων φαίνεται καταρχήν να δημιουργεί δυσκολίες. Όμως αυτό το μεγάλο πλήθος δίνει τη δυνατότητα να ακούγονται διαφορετικές γνώμες. Δίνει την ευκαιρία, δια της συμμετοχής και ενεργοποίησης των συνδημοτών, να προτείνονται οι καλύτερες λύσεις.
Ως υποψήφιος Δήμαρχος θα συμβάλλω ώστε μέσα από την συλλογικότητα και το διάλογο να προκύπτει η σύνθεση των διαφορετικών απόψεων και να διατηρείται η ενότητα του συνδυασμού.

Ερ. Τελειώνοντας θέλω να σας ευχαριστήσω πολύ για τη συνέντευξη και να κλείσω με μια τελευταία: Γιατί πιστεύετε ότι πρέπει να σας επιλέξουν για επόμενο δήμαρχο οι Φενεάτες;
Απ. Θεωρώ ότι η επί χρόνια ενασχόληση μου με τα κοινά αποτελεί στάση ζωής που χαρακτηρίζεται από αγωνιστικότητα, εργατικότητα, υπομονή και επιμονή στην επίτευξη των στόχων. Συλλογικότητα αλλά και αποφασιστικότητα στη λήψη των αποφάσεων.
Υπόσχομαι πως θα είμαι δίπλα στους συνδημότες μου με στόχο να λύσουμε τα καθημερινά θέματα, που απασχολούν το νέο Δήμο, αλλά και να προγραμματίσουμε και υλοποιήσουμε τις μεγάλες παρεμβάσεις που απαιτούνται για να δημιουργήσουμε έτσι ένα Δήμο ισχυρό, αντάξιο της ιστορίας του.
Πιστεύω ότι οι συνδημότες μας Φενεάτες γνωρίζουν την προσφορά μου. Γνωρίζουν ότι το μόνο που με ενδιαφέρει είναι το συμφέρον του νέου διευρυμένου Δήμου μας και γι’ αυτό θέλω να συνεχίσω να αγωνίζομαι μαζί με τους συνεργάτες μου.
Ένας ισχυρός αλλά και φιλικός προς τους πολίτες Δήμος, αποτελεί το θεμέλιο της τοπικής ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής,. Προς αυτή την κατεύθυνση θα δουλέψουμε και για αυτό το σκοπό ζητάω και την ψήφο εμπιστοσύνης και των Φενεατών συνδημοτών μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: