12/11/10

Κεντρική ομιλία Χρήστου Ζαχαριά Παρασκευή 12/11










Φίλες και φίλοι,

συνδημότισσες και συνδημότες,

η αποψινή μας συγκέντρωση, η δική σας παρουσία, το χαμόγελο που βλέπω στον κάθε ένα και στην κάθε μια απόψε, αποτελούν την εγγύηση και ενισχύουν την πεποίθησή μας για τη νίκη του συνδυασμού μας την ερχόμενη Κυριακή.

Απόψε, μαζί, βάζουμε τη σφραγίδα στο πρακτικό όπου θα καταγραφεί η μεγάλη νίκη της «Δημοτικής Ενότητας» σε λίγες ώρες. Μια νίκη για ολόκληρο το νέο δήμο, νίκη για τη Σικυώνα, νίκη για τη Στυμφαλία, νίκη για τον Φενεό. Νίκη των πολιτών, νίκη των δυνάμεων της κοινωνίας που αποφάσισαν να πάνε κόντρα στο ρεύμα, κόντρα στη μόδα, κόντρα στη μικροψυχία και τη μιζέρια.

Θέλω να ευχαριστήσω όλες και όλους, κάθε έναν χωριστά για την προσπάθεια που έχουμε καταβάλει μέχρι σήμερα. Να ευχαριστήσω τους υποψηφίους και τις υποψήφιες του συνδυασμού μας που έδωσαν μια αξιοπρεπή μάχη, πέρα και έξω από μικροπρέπειες και σκοπιμότητες.

Ευχαριστώ όλους του πολίτες που στάθηκαν στο πλευρό μας την περασμένη Κυριακή, αλλά και εκείνους που δεν μας ψήφισαν, αρνούμενοι να συμβιβαστούν με τη «μόδα» της εποχής που θέλει την αποχή από τις εκλογές να ενισχύεται και να θολώνει το τοπίο τόσο στις τοπικές κοινωνίες, όσο και στη χώρα γενικότερα.


Η αποχή αποτελεί πράξη παράδοσης σε όσα μας κρατούν δέσμιους σε εμμονές, σε φοβίες, σε αμφιβολίες, σε τακτικές και μεθόδους που πρεσβεύουν ότι η αποχή μπορεί να αποτελέσει πολιτική πράξη ή στάση αντίδρασης σε πολλά που μπορεί να μας πληγώνουν όλους μας.

Εμείς οι ίδιοι όμως είμαστε εκείνοι που μπορούμε να αλλάξουμε καταστάσεις, που μπορούμε να βελτιώσουμε πολλά, που μπορούμε να δουλέψουμε μαζί για το μέλλον του δήμου μας, για το μέλλον των παιδιών μας.

Απόψε η «Δημοτική Ενότητα» αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία ως έννοια και ως πρακτική διοίκησης στο νέο δήμο μας. Απόψε το ζητούμενο είναι να γίνουμε ακόμα περισσότεροι όσοι συμφωνήσαμε πριν από μερικές ημέρες ότι ο συνδυασμός μας μπορεί και έχει τις δυνατότητες, έχει και το ανθρώπινο δυναμικό και το όραμα για την εξασφάλιση της προόδου του τόπου μας.

Απόψε επιζητούμε να ενώσουμε δυνάμεις, να συναντηθούμε με ακόμα περισσότερους στην όμορφη πολιτική διαδρομή που ξεκινήσαμε προσπαθώντας να διεκδικήσουμε τη νίκη σε αυτές τις εκλογές. Προσδοκούμε να συμπορευτούμε με όλους τους πολίτες, με όλες τις δημιουργικές δυνάμεις αυτού του τόπου.

Κανείς δεν αποκλείεται και κανείς δεν περισσεύει. Η ισοπολιτεία δεν είναι διαπραγματεύσιμη έννοια, αποτελεί οδηγό και φάρο της στάσης ζωής μας, της δημοκρατικής μας συνείδησης, της βαθιάς μας πεποίθησης ότι μπορούμε όλοι μαζί να εργαστούμε σκληρά για να πετύχουμε, για να δώσουμε ελπίδα και χαρούμενα χρώματα στον τόπο μας. Η συνεργασία και η ενίσχυση με φορείς και συλλόγους θα είναι συνεχής.


Κανείς δεν μπορεί να είναι πιο δημότης από το διπλανό του, κανείς δε μπορεί να διεκδικεί να βάλουμε σε ζυγαριά την ιδιότητα του πολίτη του νέου μας δήμου, ανάλογα με τον τόπο καταγωγής του ή τον τόπο κοινωνικής και επαγγελματικής του δραστηριότητας. Είμαστε όλοι μαζί μια ενιαία δημοτική οντότητα και μόνο ενωμένοι θα μπορέσουμε πραγματικά να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Δεν είμαστε εδώ για να χωρίσουμε αλλά για να ενώσουμε. Αντίθετα ο κος Σταματόπουλος καλλιέργησε ένταση και διχασμό στους ορεινούς κατοίκους έναντι των πεδινών.



Φίλες και φίλοι,

ο συνδυασμός μας παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο και άρτιο πρόγραμμα, μια πρόταση διοίκησης και δημιουργίας που δεν έκλεισε με τη λήξη της προεκλογικής περιόδου. Είναι πρόταση δυναμική, πρόταση πάντα ανοιχτή σε προσθέσεις, αλλά αδιαπραγμάτευτα κλειστή σε αφαιρέσεις. Διεκδικούμε να πετύχουμε περισσότερα από όσα έχουμε σχεδιάσει, τίποτα όμως λιγότερο από όσα σας έχουμε παρουσιάσει και όσα έχουμε δεσμευθεί να υλοποιήσουμε.

Η νέα πραγματικότητα που ανοίγεται μπροστά μας δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα, ούτε αποτελεί και κάτι το ανελαστικό. Έχουμε τον τρόπο να την κάνουμε καλύτερη, θέλουμε να ενισχύσουμε τα θετικά της στοιχεία και να αμβλύνουμε τα όποια αρνητικά έχουν προκύψει ήδη ή ενδεχομένως προκύψουν στο μέλλον.




Αυτή η πραγματικότητα δεν έρχεται συνοδευόμενη από συναυλιακές ευφορίες και υπερβολές. Δεν αντιμετωπίζεται με σκαρφαλώματα πάνω σε τραπέζια δημοτικών αιθουσών και δηλώσεις αμετροέπειας, αλαλαγμούς και στιγμές άκρατου ναρκισσισμού. Δεν μπορούν να απαντηθούν οι προκλήσεις της με την επίκληση διάφορων αυθεντιών. Δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με νοοτροπίες που θέλουν το γραφείο του δημάρχου, χώρο όπου θα συζητά με ελαφρότητα μια κλειστή ομάδα ολίγων που απλώς θα αποθεώνουν τον ένα, δημιουργώντας και μεταδίδοντας πλασματική την αίσθηση παπικού κονκλαβίου.
Δεν μπορούν να απαντηθούν με εξαμηνιαίες παραιτήσεις Αντιδημάρχων που έχει καθιερώσει ο κος Σταματόπουλος.
Δεν μπορούν να απαντηθούν με τον διαχωρισμό των ψηφοφόρων σε ΄΄ πολίτες ΄΄ αυτών που ψηφίζουν κ. Σταματόπουλο και σε ΄΄υπηκόους΄΄ σ’ αυτούς που δεν τον ψηφίζουν, όπως έχει αφήσει να εννοηθεί ο κος Σταματόπουλος.
Δεν μπορούν να απαντηθούν με την επίκληση τίτλων όπως ΄΄ Οικονομολόγος ΄΄ και ταυτόχρονα να βουλιάζει το Δήμο του οικονομικά, ώστε να αναγκαστεί να πάρει δάνειο να πληρώσει τους υπαλλήλους του Δήμου του. Που τάζει λαγούς με πετραχήλια και είτε το κάνει συνειδητά, οπότε κοροϊδεύει είτε δεν έχει αντιληφθεί την πραγματικότητα όπου είναι το ίδιο επικίνδυνο.


Την Κυριακή οι πολίτες του νέου δήμου θα αποφασίσουν για την νέα δημοτική τους αρχή.

Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε με λόγια ΣΤΑΡΑΤΑ και ΚΑΘΑΡΑ και όχι με ανούσια συνθήματα.

Ήρθε η ώρα να εξηγήσουμε έννοιες που έχουν μείνει θολές.

Που σκόπιμα τις θόλωσαν για να μπερδευτεί ο κόσμος και ιδιαίτερα οι πολίτες της πόλης του Κιάτου και να ακολουθήσουν την..μόδα…

Αυτή την μόδα που βαπτίζει άφθαρτους ανθρώπους που οι ίδιοι δηλώνουν ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΟΙ

Που δηλώνουν νέοι αλλά είναι παλιοί..!

Που δηλώνουν γενικώς ΑΠΟΛΙΤΙΚ αλλά διετέλεσαν κομματικοί ινστρούκτορες

Που δηλώνει δήθεν ανεξάρτητος και χθες υπόγραψε υποταγή στο κόμμα
Που υπέγραψε αυτήν την υποταγή χωρίς να συζητήσει με τους συνεργάτες του ως άλλος αυτοκράτορας.
Έτσι θα διοικήσει το Δήμο εάν ο λαός του έδινε αυτή τη δυνατότητα???
Και υπέγραψε αυτήν την υποταγή αλλάζοντας μέσα σε λίγες μέρες αυτά που έλεγε πριν…
Αυτό είναι η αξιοπιστία του???
Μπορούμε να τον εμπιστευτούμε???
Και κατόπιν δεχόμενος πιέσεις δήλωσε πως δεν μπορεί να τηρήσει αυτά που υπέγραψε…

Που ανέβηκε την κλίμακα πατώντας στην πλάτη του κόμματος.



Πάμε κόντρα στην μόδα και τον ΧΑΒΑΛΕ

Γιατί πάμε κόντρα σε νοοτροπίες που ΙΣΟΠΕΔΩΣΑΝ έντιμα ιστορικά τοπικά στελέχη,που ΑΓΝΟΗΣΑΝ την πολιτική και αυτοδιοικητική ιστορία του ΚΙΑΤΟΥ…

Το Κιάτο δεν είναι τα θερινά ανάκτορα για να γίνει έφοδος..!

Η σκληρή πραγματικότητα, η απλή καθημερινότητα δεν αντιμετωπίζεται απλώς και μόνο με τίτλους που τους θεωρούμε δάφνες πάνω στις οποίες θα καθίσουμε ως άλλοι ρωμαίοι αυτοκράτορες και θα απαγγέλουμε ποίηση, συνοδεία εδεσμάτων και οίνου.

Η νέα πραγματικότητα απαιτεί εμπειρία, ήθος, μέτρο, αυτοέλεγχο, συνεχή ανατροφοδότηση από την κοινωνία και άοκνη διάθεση για δουλειά, για έργο, για αδιάκοπη αξιολόγηση και κρίση. Απαιτεί αποδεδειγμένη προσφορά στην κοινωνία, καθημερινό αγώνα και επιμονή. Όχι απλώς και μόνο άρτο και θεάματα με μόνο στόχο να δημιουργηθεί όσο το δυνατόν περισσότερος θόρυβος και ηχώ που θα μας εξασφαλίσει χρόνο για να βαυκαλιζόμαστε.

Είμαστε εδώ σήμερα για να δηλώσουμε ακόμα μια φορά ότι μπορούμε να αποτελέσουμε την ενδεδειγμένη επιλογή για τη διοίκηση του νέου, μεγάλου μας δήμου. Για να διατρανώσουμε την πεποίθησή μας ότι η γνώση μας που προέρχεται από την τριβή με την καθημερινότητα και από την αποδεδειγμένη, συνεπή πορεία μας, μπορεί να αποτελέσει την υποδομή πάνω στην οποία θα χτίσουμε τα όνειρα και θα δικαιώσουμε τις προσδοκίες μας.

Σε αυτή την επιλογή καλούμε να συμμετέχουν όλοι οι πολίτες του νέου δήμου. Καλούμε να τη στηρίξουν και εκείνοι που την περασμένη Κυριακή επέλεξαν κάποιον άλλο συνδυασμό, ακόμα και εκείνοι που επέλεξαν να μην προσέλθουν στις κάλπες για τους δικούς τους λόγους. Ζητάμε και θέλουμε μαζί να πραγματώσουμε τη «Δημοτική Ενότητα», να της δώσουμε σάρκα και οστά, να τη μεγαλώσουμε, να την καταστήσουμε συλλογική δύναμη που θα λειτουργεί προς όφελος της κοινωνίας και όχι της προσωπικής μας υστεροφημίας ή υστεροβουλίας.

Το μεγαλύτερο πολιτικό πάθος της ζωής μου είναι η αυτοδιοίκηση, είναι ο συνεχής αγώνας για τον τόπο μου, η ανιδιοτελής προσφορά στους δημότες. Πάθος δημιουργικό που εξωτερικεύεται με αξιοπρέπεια, με σεβασμό στους συμπολίτες μου, με εκτίμηση στους πολιτικούς μου αντιπάλους, με ταπεινότητα στη συμπεριφορά μου, χωρίς διαθέσεις ισοπέδωσης και μηδενισμού των συμπολιτών μου που δραστηριοποιούνται πολιτικά στον ίδιο χώρο.


Με γνωρίζετε και σας γνωρίζω. Μας γνωρίζετε και μαζί έχουμε δώσει μάχες, έχουμε κερδίσει αγώνες, έχουμε επιτύχει διεκδικήσεις και έχουμε υλοποιήσει όνειρα και προσδοκίες. Έχουμε πορευτεί μαζί και ξέρουμε να δίνουμε το χέρι στον συμπολίτη μας για να συνεχίσουμε μαζί την πορεία μας στο δρόμο της προόδου. Αντιλαμβανόμαστε και γνωρίζουμε το τι σημαίνει μεγάλος δήμος, ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε για να ανταπεξέλθουμε σε έναν ακόμα μεγαλύτερο.
Γνωρίζουμε, μπορούμε, έχουμε τα κατάλληλα στελέχη, ώστε από 1/1/2011 να μην υπάρξει καμιά καθυστέρηση στην πορεία του νέου Δήμου, καμιά καθυστέρηση στην πορεία των έργων, καθώς και των πολεοδομικών θεμάτων.
Άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών όλων των πολεοδομικών ενοτήτων και του άρθρου 13.


Σας καλώ μαζί να ξεκινήσουμε και πάλι τη δημιουργική μας πορεία στη νέα πραγματικότητα του ενιαίου δήμου. Μαζί να δώσουμε και πάλι τη μάχη για ανάπτυξη, προοπτική, ελπίδα.

Σας ζητώ να γίνουμε ακόμα περισσότεροι για να πετύχουμε ακόμα πιο ευρεία σύνθεση και να μεγαλώσουμε τη δεξαμενή ιδεών και λύσεων για τα προβλήματα του νέου δήμου μας. Ήδη έχουμε γίνει περισσότεροι . Ήδη στελέχη και συνδημότες πυκνώνουν τις τάξεις της ΄΄ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ΄΄ και θέλω εδώ να σας διαβεβαιώσω ότι αυτό γίνεται χωρίς να υπάρξουν δεσμεύσεις αδιαφανείς προς κανένα. ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΣΧΕΣΗ δεν έχω δώσει για θέσεις και οφίτσια, όπως κάνει η άλλη πλευρά.

Είμαι βέβαιος ότι την Κυριακή το βράδυ θα έχουμε θετικό αποτέλεσμα.

Είμαι πεπεισμένος ότι η «Δημοτική Ενότητα» θα είναι η επόμενη δημοτική αρχή.

Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον του νέου δήμου μας γιατί γνωρίζω τις δυνατότητές μας, γιατί πιστεύω σε όλες και όλους σας, γιατί πιστεύω στη δύναμη, τη θέληση και στις δυνατότητες του κάθε συνεργάτη, του κάθε δημότη χωριστά.

Την Κυριακή θα έχουμε συναντηθεί στην επιλογή μας ακόμα περισσότεροι.

Ακόμα πιο πολλοί.

Τόσοι ώστε να μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι κερδίσαμε όχι κάποιον αντίπαλο, αλλά να πούμε ότι κερδίσαμε ελπίδα και προοπτική για τον τόπο μας. Ότι καταφέραμε να πάρουμε εντολή για να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο νέο δήμο, για όλους, όχι για τους λίγους ή τους αυτοαποκαλούμενους εκλεκτούς. Ένα Δήμο που θα λειτουργεί δημοκρατικά, με διαφάνεια. Ένα δήμο ανοιχτό και φιλικό για όλους.

Είμαστε όλοι μαζί σε αυτή την προσπάθεια και θα τα καταφέρουμε. Το βλέπω στα μάτια σας, το βλέπω στο χαμόγελό σας.

Σας ευχαριστώ που ήσασταν εδώ απόψε. Σας ευχαριστώ για όση δύναμη ήδη μας έχετε προσφέρει, σας ευχαριστώ για όσα θα πετύχουμε μαζί ως νέα δημοτική αρχή.

Το αξίζουμε και το μπορούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: